* - i - które stanowią substancję
powodującą alergię lub reakcję nietolerancji
( na podstawie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) nr 1169/2011
z dnia 25. 10. 2011r.
Przyprawy używane do przygotowywania potraw: sól o obniżonej zawartości sodu, oregano, bazylia, pieprz ziołowy, pieprz ziołowy, czosnek, ziele angielskie, lubczyk, kminek, kolendra, zioła prowansalskie, tymianek, papryka słodka, cynamon, liść laurowy, majeranek oraz świeża pietruszka, szczypiorek, koperek.
Składniki których substancje powodują alergię lub reakcję nietolerancji
1. Zboża zawierające gluten
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne
8. Orzechy
9. Serer i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki
13. Łubin
14. Mieczaki